Гаргара, компрес, пилешка супа, разтривки - това е част от арсенала

...
Гаргара, компрес, пилешка супа, разтривки - това е част от арсенала
Коментари Харесай

Пилешка супа или разтривка с оцет - кога ``бабините илачи`` помагат и кога вредят - Здраве

Гаргара, компрес, пилешка чорба, масажи - това е част от " арсенала " на всяка способена баба, която счита, че може да лекува внучето с " национална медицина ". Кои от " бабините илачи " в действителност оказват помощ и кои вредят изяснява доктор Таня Андреева, педиатър, детски ревматолог с дълготраен опит в лекуването на най-малките пациенти.

Помощта на бабите в развъждането на децата е скъпа. Те имат незаменима роля във възпитанието на децата, а опитът и традициите, които пазят имат значима роля в актуалния ни живот и в съхраняването на фамилните полезности. Когато детето е болно получаваме хиляди препоръки от близки и родственици, по конгреси по какъв начин с домашни способи да помогнем на детето да оздравее. Много от бабините препоръки обаче могат да забавят лекуването, което да докара до утежняване на положението на детето, а има и способи, които могат да навредят.

Кога " националната медицина " вреди?

Един от най-фрапиращите и рискови способи за лекуване на простуда са компресите и разтриването с аспирин. Аспиринът е неразрешен за деца под 12 години. Втривайки го, медикаментът прониква през кожата и попада в кръвообращението, а това може да има животозастрашаващи последици за дребните деца, изключително за кърмачета. Разтривките с алкохол (спирт/ ракия) са рискови за дребни деца. Поради положителната всмукване през кожата могат бързо да провокират интоксикация.

Осоляването на бебетата е традиция, която, за жалост, още се практикува в някои региони на България. Солта води до тежка загуба на течности през кожата и сериозен електролитен дисбаланс, което може да има рискови последици за новородените бебета.

Изключително известни са методите за събаряне на температура с оцет, ракия и яйце . Оцетът е киселина, която нервира нежната кожа и даже и разводнен може да провокира обриви. Яйченият белтък е мощен алерген, който може да провокира алергична реакция и обриви. Поставянето на недопечен белтък крие риск от проникването на инфекции. Често се следят обриви при деца след опити да се смъкна температурата с сходни способи.

Даването на мед и пчелни артикули на кърмачета , крие риск от алергия и кърмачески ботулизъм.

Стегнатото повиване на крачетата на бебетата , може да докара до проблеми с тазобедрените стави.

Кога " националната медицина " може да бъде потребна?

Има и бабини препоръки, които имат своята здравна логичност и пояснение. 

Гаргара с разтвор на сода при ангина - содата трансформира pH на средата и я прави неподходяща за развиването на бактерии и вируси. Деца над 6-годишна възраст могат да вършат гаргара. Нека първия опит да бъде единствено с вода.

Пилешка чорба при простуда - пилешката чорба е скъп източник на протеини, нужни на имунната система за синтеза на антитела за справяне с инфекциите. С нея децата одобряват и течностите, които са им нужни, с цел да възстановят загубите заради високата температура.

Неслучайно доста от билките, употребявани от бабите ни, влизат в състава на модерни медикаменти и хранителни добавки.

Чай от мащерка при кашлица - мащерката има антибактериално, противовъзпалително и имуностимулиращо деяние. Намалява секрецията, улеснява откашлянето и подкрепя преодоляването на кашлицата. Действа облекчаващо при възпалено гърло и засягане на задна фарингиална стена и трахея.

Чай от шипки при простуда - шипката е известна като  " кралица на билките ", тъй като има антиоксидантен, противовъзпалителен резултат и подтиква имунната система. Най-често се употребяват плодовете на шипката, които природата е трансформирала в самобитен склад за витамини. Плодът е присъщ с високото наличие на витамин C и по това няма аналог измежду другите растения. Съдържа 10 пъти повече витамин С от лимоните. Шипковият плод е богат и на каротин, пектин, витамини B1 и B2, както и от витамините PP и K.

Чай от смрадлика при зачервено дупе - при дерматит, вследствие на прилагане на еднократна пелена, бебето (детето) може да постои в леген с запарка от смрадлика. Смрадликата (тетрата) има противовъзпалително и антисептично деяние. Може да се употребява марля потопена в чай от смрадлика или като компрес за няколко минути при зачервена, възпалена и раздразнена кожа.

Лимони за здраве през зимата - витамин С понижава продължителността на острите дихателни инфекции. Всички цитрусови плодове са с високо наличие на този витамин. Той покачва устойчивостта на организма към вируси и бактерии. Проявява противовъзпалителен и мощен антиоксидантен резултат. Нивото на витамин С понижава при стрес и инфекциозни процеси и потребностите ни от него се покачват.

Сироп от черен бъз за добър имунитет - имуностимулиращият резултат на черния бъз е прочут и се употребява още от древността. Действа благотворно по редица механизми - има антиоксидантен и противовирусен ефект; нарушава прикрепването и деленето на вирусите; нарушава и самата конструкция на грипните вируси А и B. Активира имунните кафези и им оказва помощ да се придвижват до възпалението. Подпомага защитните механизми в организма. Според изследвания приемът на сироп с плод от черен бъз редуцира времето за боледуване с до 4 дни.

Не бива изрично да отхвърляме или сляпо да се доверяваме на здравните препоръки, които ни дават родственици или разнообразни конгреси. Добре е да търсим логиката на всеки способ, да не се доверяваме сляпо. Всички горепосочени потребни способи (с изключение на гаргарата, която може да се прави след 6г. и баните със смрадлика, които може да се вършат на бебета), са подобаващи за деца над 1-годишна възраст.

Преди да използван някой от бабините способи, дано мислим сериозно и да го обсъдим с педиатъра на нашето дете, с цел да вземем дружно решение, дали даден способ ще помогне или навреди.

Д-р Таня Андреева е експерт педиатър и детски ревматолог с над 12 години медицински опит. Има процедура в диагностиката и лекуването, както на най-честите болести в детска възраст, по този начин и на характерната костно-ставна патология при деца. Дългогодишен преподавател е в учебни заведения за родители и деятел за построяването на Национална детска болница. Носител е на премията " Златна ябълка - Герой на децата 2018 " на Националната мрежа за децата; народен представител в 46-ото Народно събрание; консултант на някогашния министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова.

От 2006 година до 2010 година работи като здравна сестра в интензивно поделение на клиниката по детска кардиология в Национална кардиологична болница. Завършва Медицински университет София 2010 година  Специалностите " Детска ревматология " и " Детски заболявания " придобива през 2017 година и 2020 г. От 2012 година практикува и специализира в СБАЛДБ " Проф. доктор Иван Митев " София. Работила е в болница " Здравето " София и МЦ " Диабет ", а все още е част от екипа експерти на УСБАЛО " Проф. Бойчо Бойчев ". 

Д-р Андреева участва в голям брой педиатрични и ревматологични конгреси и конференции, има научни изявления в региона на детската ревматология. Член е на Българския лекарски съюз, Лекарския съюз на Англия и Българската педиатрична асоциация.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР